We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping on Abposters.com?
Oppdag de beste tilbudene for denne uken: KRUS & SERVISE rabatt -15 % ×

Morsomme fakta om tegneserier!

17. 09. 2020

Inntil nylig, var tegneserier noe som bare ble lest av snodige nerder med briller uten kule venner, som spilte Dungeons and Dragons et sted i garasjen, omtrent som guttene i Stranger Things. I dag, er uansett situasjonen annerledes takket være en serie filmer som The Avengers og Justice League. Men vet du når og hvordan denne genren oppstod? Lær sammen med oss noen interessante ting om tegneserier vi er sikre på du ikke visste! Pluss, vi vil fortelle deg noen ekstra morsomme fakta om dine favoritter 😊 La oss gjøre det!

 

 

Å fortelle en historie med bilder

Når ble den aller første tegneserien lagd? Vi finner trolig ikke det rette svaret på dette spørsmålet. I Europa, regner vi tegningene til den sveitsiske illustratøren Rodolphe Töfler fra 1825 som opprinnelsen til tegneseriene. Likevel, noen historikere ser opprinnelsen av denne populære genren i perioden mellom 15,000 og 13,000 f.Kr, fra da de berømte veggmaleriene i den franske grotten Lascaux ble til. Hvis vi ikke vil lete etter opprinnelsen til tegneserier i grotter eller pyramider, kan vi også gå til Japan. I det 12. århundre, begynte Chōjū-jinbutsu-giga å dukke opp her – dyrekarikaturer av mennesker i bevegelse, tegnet med blekk.
Selv om vi kanskje føler at tegneserier ikke begynte å oppstå før på 1900-tallet, når de første superheltene ble født, var de allerede populære på 1800-tallet, når korte humorstriper ble publisert i forskjellige aviser. Ifølge amerikanerne, oppstod tegneserien offisielt den 16. februar 1896, når Richard Outcalt´s The Yellow Kid stripa først ble publisert i New York World magasinet.

 

 

Superheltene fødes

Folk ble vant med tegneserier i aviser, så det tok ikke lang tid før tegneseriene ble publisert på egen hånd eller i antologier. De første var action tegneserier på 1930-tallet, som gjorde at folk fikk lese Superman for første gang i 1938, lagd av duoen Jerry Siegel og Joe Shuster. Helten som var født på Krypton startet tegneserienes gullalder. Et år senere, debuterte Batman i detektiv tegneserier. Men Superman kjempet ikke bare mot ulemper i tegneserier, siden han helt fra begynnelsen av «karrieren» mætte møte plagiater – Fox Comics kom opp med sin versjon av Superman i form av Wonder Woman, Fawcett Comics igjen, publiserte Captain Marvel. Det har vært lange søksmål over rettigheter, og når Fawcett Captain Marvel etter hvert returnerte til DC, sluttet tegneserier å interessere folk for en stund.
På samme tid som Superman ble født fra DC Comics etterfølger, publiserte Marvel´s etterfølger Timely Comics historien om den menneskelige fakkelen Human-Torch og Namor the Sub-Mariner i Marvel Comics #1. Da denne tegneserien var en stor suksess, kom Timely Comics opp med en ny helt i 1941 – og det var ingen andre enn den godhjertede Steve Rogers alias Captain America! Denne superhelten er lagd av en kreativ duo, Joe Simon og Jack Kirby. Kanskje du alltid har assosiert kapteinen med Stan Lee, men han ble ikke med i teamet før i den tredje runden. Men takket være ham, bruker kapteinen sitt uknuselige skjold som et våpen!

 

 

 

Helter i sin tid

I løpet av krigen, trengte folk virkelig en superhelt til å slå nazistene i hodet, men så sluttet krigen og alt var annerledes. Mens tegneserieskaperne kranglet seg imellom om rettighetene til superkreftene til heltene deres, falt tegneseriene selv sakte i glemmeboken. De kom ikke tilbake i lyset før på 1960-tallet. På denne tiden, ble en undergrunns tegneserie bevegelse ledet av Robert Crumb formet, og de er aktive den dag i dag. Når det gjelder de «gamle kjente» superheltene, begynte de sakte men sikkert å flytte seg fra ukebladsider til andre media. På 1960-tallet, for eksempel, ble den første tv-serien med Batman laget. Denne helten har vært i flere serier og filmer i sin 80-årige eksistens, og vi definitivt høre «I`m Batman» fra ham i årene fremover. 

 

Morsomme fakta

  • Stan Lee utfordret seg selv il å lage en helt som publikum ville hate, men til slutt ville de begynne å elske ham. Den helten er Tony Stark og det ser ut til at han virkelig har lykkes 🙂
  • Hulken var i utgangspunktet ment å være grå, men på grunn av en trykkpresse feil, fikk han en grønn farge.
  • Journalisten (Clark) Kent eksisterer ikke bare i DC comics. Men mens han i DC er en ekte helt, er han i Marvel en vanlig journalist.
  • Venom var i utgangspunktet ment å være en gravid kvinne som hadde sluttet seg til en utenomjordisk symbiote rett før hun ga fødsel.
  • Batman er Superman`s arbeidsgiver. Clark Kent jobber for Daily Planet, som er eid av Bruce Wayne.

GÅ TIL TEGNESERIE KOLLEKSJONEN

 

Katka

Social Media and Email Specialist, known as a big fan of superhero movies, especially Avengers, Deadpool and Batman.

www.instagram.com/kat_y_manaDecorate your life!

Siden 1999, har Europosters blitt en av de største selgere av postere, veggtapeter og veggkunst. Nå samarbeider vi med kunstnere, fotografer og grafiske designere fra hele Europa. I vårt utvalg finner du de vakreste velkjente malerier i tillegg til helt nye kunstverk fra moderne kunstnere. Vi trykker også gledelig dine egne bilder, og, etter ditt ønske, vil vi også ramme inn bildene dine i rammer av høy kvalitet. Vi elsker virkelig interiørdesign, likevel glemmer vi ikke nerder og musikkfans som vi hele tiden utvider vårt tilbud av postere, kopper, t-skjorter, samlefigurer og annde lisensierte produkter og gaver for.


© 1999 – 2020 Europosters. Alle rettigheter er reservert.

Nettsiden bruker cookies for å sikre at du får den beste opplevelse på vår nettside. Mer info Jeg er enig ×
Top