We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping on Abposters.com?
OPPDAG de beste tilbudene for denne uken: KRUS rabatt -15% ×

Frida Kahlo: Symbolet på Mexico og feminisme

23. 07. 2020

Viva la Frida! Få kvinner har hatt suksess som malere det siste århundret, når verden fortsatt hovedsakelig tilhørte menn. Få kvinner har klart å bli et symbol for sine land og feministbevegelsen på samme tid. Frida Kahlo var absolutt ikke den vanlige konen til sin berømte mann. Hun var uavhengig, med fri personlighet – praktisk talt et svart får i sin tid. Uheldigvis, hennes livs reise var ikke så lang og hun var full av smerte og vanskeligheter med en ufordelaktig skjebne, likevel påvirket det millioner av mennesker over hele planeten. Les om livet til en meksikansk maler som blander seg inn i dagens trender!

I don’t give a shit what the world thinks. I was born a bitch, I was born a painter, I was born fuc*ed. But I was happy in my way.

Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderòn ble født i forstedene til Mexico City 6. juli 1907, som det tredje barnet i rekken til Guillermo Kahlo og hans kone Matilda. Mens hennes far kom fra en familie med tyske røtter, var hennes mor innfødt amerikaner. Frida følte seg derfor som en europeisk amerikansk blanding, noe som påvirket hennes senere arbeid.

En uheldig skjebne inntraff tidlig i hennes liv – hun fikk polio når hun var 6 år gammel, noe som resulterte i livslang halting og forskjellig lengde på beina hennes, som hun skjulte under lange skjørt. Når hun var 18 ble hun alvorlig skadet i en bussulykke på vei til et sanatorium for rehabilitering av følgene av polio. Hun tok flere operasjoner, men led uheldigvis av uutholdelige smerter resten av livet. Inntil denne skaden inntraff, tross alt, utviklet Fridas liv seg godt – hun viet seg selv til idrett og til medisinstudier. På den tiden, var hun en av 35 jenter som var akseptert til å studere ved det prestigefylte Preparatory (2000 gutter studerte der!). Men allerede på skolen stod hun ut fra mengden – hun grunnla den hemmelige gruppen Kachuchas og hennes oppførsel ble ofte beskrevet som – i forhold til hennes tid – opprørsk. På Preparatory møtte hun også sin fremtidige mann – den berømte maleren Diego Rivera, som arbeidet der i 1921-23 på maleriet “Creation”.

“Føtter, hva trenger jeg dem til hvis jeg har vinger å fly med.”

Men så, i 1925, inntraff den fatale ulykken hvor hun pådro seg et trippel brudd i ryggraden, et brudd i kragebeinet, ribbeina, bekkenet, elleve brudd i høyre bein, en forskjøvet skulder, og dessuten så ble magen og livmoren gjennomboret av et jernrekkverk. Følgene av denne ulykken fulgte henne helt til det siste. Hun kunne aldri få barn på grunn av disse skadene, noe som var hennes store ønske. Etter ulykken, gjennomgikk hun flere operasjoner og var over et år i en sykehusseng. På var da hun spurte sin far om å ta med maling og pensler til sykehuset. De justerte sengen hennes så hun kunne ligge på siden og monterte et speil på sengen så hun kunne se seg selv. På den tiden begynte hun å male selvportrett som er typisk for henne. Hun malte totalt 55 selvportrett i sitt liv.

Frida Kahlos arbeid er ofte vurdert som naive eller surrealistiske, men maleren selv betraktet seg mer som en realist. «Jeg maler ikke drømmer eller mareritt, jeg maler min egen realitet,» sa hun. Fordi hennes egen realitet for en lang tid var seg selv og hennes indre verden, malte hun hovedsakelig seg selv. «Jeg maler meg selv fordi jeg er mye med meg selv, og ansiktet mitt er det motivet jeg kjenner best.» Hennes andre favorittmotiv inkluderte blomster som hun malte “så de aldri dør.”

“Det har vært 2 store ulykker i mitt liv. En var toget den andre var Diego. Diego var overlegent den verste.”

Etter at hun forlot sykehuset, returnerte hun til skolen for en stund. Hun tok maleriene sine til maleren Diego Rivera, som ble imponert av hennes selvportretter. Men han likte ikke hennes andre arbeider så mye, så hun rådet henne til å male på sin måte og ikke la seg influere av noen. Hun ble venn med Rivera og senere giftet de seg. Takket være deres ekteskap, ble hun med i kommunistpartiet og startet en karriere som kvinnerettsforkjemper. Sammen med Rivera, flyttet hun også til USA for en stund, hvor hun begynte å oppdage de store nasjonale forskjellene og startet å klenge seg til sine meksikanske røtter og male malerier inspirert av lokal folkekunst. Hun begynte å samle på antikviteter og brukte nasjonaldrakter hver dag. I 1939, stilte hun til og med ut et maleri i Louvre i Paris i en utstilling inspirert av Mexico, hvor hun ble en sensasjon. På 1940 tallet, hadde hun allerede egne utstillinger, hovedsakelig hjemme.

Når det gjaldt forholdet hennes med Rivera, var de et legendarisk bohem par. Begge var malere – han var i utgangspunktet den mest berømte (men han var 20 år eldre), begge entusiastiske kommunister. I 1939, var de til og med vertskap for en russisk kommunistrepresentant, Trotsky, som Frida hadde et sidesprang med. Kort sagt, Frida var en veldig frisinnet kvinne som gjorde hva hun hadde lyst til – hun røkte, drakk, hun var åpenlyst bi-seksuell, hun var kjent for et krydret talesett og for å like å synge uanstendige sanger for sine gjester. Til tross for store fysiske og mentale plager var hun i stand til å nyte livet fullt ut på sin egen måte, og slik influerte hun fremtidige kvinnelige generasjoner.

“Jeg håper utgangen er gledesfylt og jeg håper jeg aldri kommer tilbake”

Frida Kahlo døde i 1954, 47 år gammel, av lungebetennelse, men det sies at den egentlige grunnen til hennes død kan ha vært en stoffoverdose. Alkohol og narkotika var definitivt ikke fremmed for henne. «Jeg drakk fordi jeg jeg ville slukke mine sorger, men nå har de jævla sakene lært å svømme.» Men ingen gransket noen gang den reelle årsaken til hennes død. Selv om Kahlo uttrykket et ønske i sin dagbok om aldri å returnere til denne verden, forsvant hun egentlig aldri herfra. Hennes livshistorie er så fascinerende at mange ting har blitt lagd for å minnes henne. For eksempel, i 2002, ble hun portrettert i filmen Frida av den meksikanske skuespillerinnen Salma Hayek. I vår nettbutikk, kan du kjøpe hjemme dekorasjoner og tilbehør med denne utrolig sterke kvinnen som feiret livet. Viva la vida – det var navnet på hennes siste maleri. Og vi sier – Viva la Frida! Må ditt mot til å leve på din egen måte inspirere oss alle!

 

TIL KOLLEKSJONEN AV FRIDA KAHLO

Lenka

Yoga and nature lover who loves exploring new places and eating spicy food! You will also most probably meet Lenka somewhere in the nature doing handstands.Decorate your life!

Siden 1999, har Europosters blitt en av de største selgere av postere, veggtapeter og veggkunst. Nå samarbeider vi med kunstnere, fotografer og grafiske designere fra hele Europa. I vårt utvalg finner du de vakreste velkjente malerier i tillegg til helt nye kunstverk fra moderne kunstnere. Vi trykker også gledelig dine egne bilder, og, etter ditt ønske, vil vi også ramme inn bildene dine i rammer av høy kvalitet. Vi elsker virkelig interiørdesign, likevel glemmer vi ikke nerder og musikkfans som vi hele tiden utvider vårt tilbud av postere, kopper, t-skjorter, samlefigurer og annde lisensierte produkter og gaver for.


© 1999 – 2020 Europosters. Alle rettigheter er reservert.

Nettsiden bruker cookies for å sikre at du får den beste opplevelse på vår nettside. Mer info Jeg er enig ×
Top